Održan biskupijski stručni skup

31.05.2012

Stručni skup za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola te odgajateljica u vjeri Varaždinske biskupije s temom "Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole" održan je u Varaždinu 26. svibnja 2012.

 

Vjeronauk u društvenom i humanističkom području suvremene škole

Na početku samog skupa sve je okupljene pozdravio i uvodnu molitvu predvodio mr. sc. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije. Svoju pozdravnu-pastirsku riječ okupljenima je uputio i mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Svima je zahvalio na predanom radu u formiranju mladih u zrele i odgovorne osobe/vjernike. Mr. Koren predstavio je predavača dr. sc. Petra Palića, generalnog vikara Dubrovačke biskupije, te dao kratak uvod u hodogram skupa.

Dr. Palić je središnju temu obradio kroz predavanje "Vjera, nasljedovanje i svjedočenje – polazišne točke doprinosa vjeronauka suvremenom odgojno-obrazovnom sustavu". U uvodnom dijelu podsjetio je prisutne vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri na cilj odgojno-obrazovnog sustava, te ukazao na aktualna promišljanja o odgoju i problematiku povezanu s odgojem i suvremenim pedagoškim pristupima. Naglasio je potrebu aktivnog uključivanja i zauzimanja u odgoju i obitelji i župne zajednice i škole, koja bi trebala biti ne samo posrednica znanja, nego bi trebala imati i odgojnu funkciju. Govoreći o odgojnom procesu u svjetlu vjere, vjeronaučne nastave u školi, ustvrdio je da je danas vjera u svom tradicionalnom, crkveno strukturiranom obliku u krizi. Dolazi do individualizacije vjere, odnosno pojedinci su skloni „stvarati“ vjeru po „osobnoj mjeri“, a u medijima i politici nerijetko se može čuti o vjeri kao ponudi, kao osobnoj stvari. Devedesetih godina prošlog stoljeća, ponovnim uvođenjem/vraćanjem vjeronauka u škole, osjećalo se oduševljenje i ponos. Usporedo s tom činjenicom počela se razvijati „kriza“ župne kateheze. Zahtjevni školski sustav traži po svojoj naravi usklađivanje nastave vjeronauka prema pedagoškim standardima, u čemu se, možemo s ponosom konstatirati, vjeroučitelji odlično nose u usporedbi s ostalim nastavnicima drugih predmeta. Vjeronauk bi trebao odgajati za mogućnost dijaloga s drugima i drugačijima, a vjeroučitelj je pozvan, u ime Crkve, kroz svoju vjeru, nasljedovanje i svjedočenje pružati primjer svojim vlastitim životom. Vjeroučitelji trebaju ponuditi ovom vremenu i prostoru novu dimenziju, osobno “utjeloviti” otkupiteljsku poruku Božje Riječi. Neosporne su činjenice da vjeronauk u školi nudi smisao života odgajajući mlade i djecu za ljubav prema istini, potičući ih na razmišljanje o smislu života, odgajajući ih za slobodu i odgovornost te društveno zalaganje. Doprinos vjeronauka odgojno obrazovnom sustavu se očituje i kroz pružanje ispravne i cjelovite slike o Bogu i čovjeku, kao i  kroz odgoj za vrijednosti i smisao svakog ljudskog života. Vjeronauk u školi posreduje i transcendentalnu dimenziju, prisutnost govora o Bogu koji se objavio u povijesti. Vjeronauk bi u odgojno obrazovnom sustavu trebao pridonijeti i dijalogu i toleranciji, te prihvaćanju drugoga kao bližnjega, a ne kao moguću opasnost i konkurenciju. U zaključku prvog predavanja dr. Palić konstatirao je činjenicu da je odgoj pratnja na putu te završio latinskom poslovicom “Longum est iter per praecepta, breve et efficax per exempla!”, odnosno: „Dug je put po pravilima, kratak i djelotvoran po primjerima!“

Nakon kratke pauze uslijedio je okrugli stol, u čijem je prvom dijelu gđa. Gordana Barudžija, viša savjetnica za vjeronauk u školi pri AZOO kroz razgovor i pitanja s dr. Palićem predstavila pismo pape Benedikta XVI. „Porta fidei“. Kasnije su se uključili i sudionici postavljanjem pitanja i komentarima na predavanje.

U vremenu predviđenom za primjere dobre prakse, bivši učenici Oš Sveta Marija, danas gimnazijalci, predvođeni vjeroučiteljicom mentoricom Anicom Trstenjak,  predstavili su svoj projekt pod nazivom "Ovisnost i odgoj za životne vrijednosti.

Vjeroučiteljima se obratila i viša savjetnica Gordana Barudžija, te okupljenima prenijela obavijesti iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Detaljnije je objasnila izdavanje potvrdnica za sudjelovanje na stručnim skupovima. Naime, one će se moći preuzeti na stranici www.ettaedu.eu. Obavijestila je pripravnike o novosti u praćenju i polaganju stručnih ispita. Naime od proljetnog roka ove godine s bolovanja se vratio viši savjetnik za vjeronauk u školi g. Dalibor Adžić pa je on preuzeo praćenje pripravnika u osnovnim školama, što uključuje i polaganje stručnih ispita.

Izvješće o radu web stranice www.kuvb.org iznio je stručni suradnik KUVB i urednik stranice Silvio Benč. Devetero vjeroučitelja najaktivnijih u smislu doprinosa sadržajima stranice bilo je nagrađeno izdanjem YOUCAT - Molitvenika za mlade. Također je izvješteno o trenutnom stanju izrade novih sadržaja - katehetskih materijala koji su spremni za izdavanje, a očekuju se za početak slijedeće godine – kartice za ponavljanje gradiva, tematske cjeline "Religija u životu čovjeka: Božji tragovi" iz 5. razreda, te "Crkva kroz povijest" iz 6. razreda.

Na kraju stručnog skupa uslijedilo je izvješće i osvrt iz Katehetskog ureda Varaždinske biskupije sa informacijama i obavijestima za vjeroučitelje koje je iznio predstojnik Ureda vlč. Damjan Koren. Čestitao je svim vjeroučiteljima koji su tijekom ove školske godine diplomirali, položili stručni ispit, sklopili sakrament ženidbe ili pak dobili dijete u svojoj obitelji. Zahvalio je na lijepom prijemu u školama gdje je dolazio u pedagoški nadzor ili komisijski uvid u rad pripravnika. Potaknuo je sve prijavljene za duhovne vježbe da potvrde svoj dolazak kako bismo znali točan broj u svim ponuđenim terminima. Izvijestio je prisutne o održanim stručnim vijećima ravnatelja osnovnih škola s područja naše biskupije, na kojima je školama ponuđeno kvalitetno korištenje prostora Duhovnog centra Varaždinske biskupije „Veternica“ u vidu organiziranja terenske nastave. Pozvao je vjeroučitelje da budu pokretači takvih projekata u školama. Predstojnik Koren zahvalio je svim vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri na svekolikoj suradnji i kvalitetnom ostvarivanju svojeg poslanja. Zaželio im je miran završetak nastavne i pedagoške godine te ugodan ljetni odmor.

Skup je zaključen zajedničkom molitvom.

Tekst: -vc-
Foto: Silvio B.


 

Obavijesti članovima